Mama-live
DENNÍ MAKE-UP ANEB TROCHU SE PŘIŠMRNCNEME!

Maluji se od 6.třídy a to zejména proto, že nenamalovaná vypadám "nemocně", "smutně", "unaveně" a "Stalo se něco?":) Nevím proč, ale v porodnici se v době mého narození hodnotila barva pleti miminek a já vedle místních novorozených zarudlíků vypadala jako albín a v kartě jsem měla "světle růžová", tedy hezky řečeno "vyblitá jak zelí".

V rámci denního make-upu jsem si prošla obdobím "celá se pomažu korektorem, vnitřní linku udělám modrou, řasenku mám ideálně hnědou, a podle poradkyně na ulici mi sedí meruňkový odstín rtěnky, tak jdu do ní", ale za těch dvacet let jsem to vypilovala, už tak nějak tuším, co mi sluší a v čem naopak vypadám jako klaun, a když má nová vizážistka tendenci líčit mě "jemně, protože jsem blondýnka", tak ji ubezpečím, že může přitvrdit.

A ano, naprosto souhlasím s modelkami a herečkami, že je hezké nechat odlíčenou pleť přes den dýchat, ale ony také tvrdí, že si celé dětství hrály s kluky a lezly po stromech, a mají skvělé spalování, takže svíčková před půlnocí nemá vliv na jejich velikost 32. Neberu je až tak vážně, nemáme moc společného:) Já se bez nalíčení cítím obnažená a tak nějak si den užívám víc s make-upem.

Běžné denní líčení mi netrvá víc jak pět minut a zahrnuje tónovací krém Janssen na zcelení barvy pleti, který slouží i jako ochrana před sluncem, báze pod make-up od Sephory, make-up od Sephory, korektor na kruhy pod očima a pudr od Sephory, tvářenka od...Sephory (na mateřské jsem Sephoru zvolila jako ideální kompromis v poměru cena-výkon a dala na čas vale MAC a Inglot). Pak už jen řasenka 2000 calories od MF a můžu jít ven. Když se mi chce hodně se s tím crcat, tak přidám stíny od Atmosphere a lesk nebo rtěnku. V poslední době mi líčení trvá trochu déle, protože zároveň kontroluji svoji dvorní vizážistku, aby si mou tužku na obočí nepíchla moc hluboko do nosu.

Abych mohla denní líčení nafotit, požádala jsem sestřenici Terezku, která líčením a dekorativní kosmetikou žije a rozumí tomu jako málokdo, aby mi předvedla svou denní líčící rutinu krok za krokem a já to mohla zdokumentovat. A ano, je to fotogenická a krásná mladá holka, takže následně nalíčila ve stejném duchu mě a mými vlastními líčidly, abyste viděly, že to funguje i na ženě se zkušenostmi:)

Jdeme na denní make-up

Základem je vyčištěná pleť a použití denního krému, který pokožku zvlhčí a make-up si díky němu na plet‘ lépe "sedne".

Naneste lehký make-up, nejlépe na vodní bázi. Nezapomeňte, že neslouží k zakrytí všech nedokonalostí na pleti, ale pouze k sjednocení barvy. Pokud byste make up nanášely opakovaně ve vrstvách, vznikne tzv. efekt masky. K zakrytí problematičtějších partií (akné, jizvy atd.) použijte korektor.

Pokud máte kruhy pod očima, naneste korektor i zde. Při namalovaní obráceného trojúhelníku pod oči docílíte rychlého rozjasnění celého obličeje - to funguje!

  

Pokud máte mastnější pleť, zafixujte vše pudrem. Make-up pak vydrží déle.

Jedním z nejdůležitějších kroků je úprava obočí. Tím není myšleno vytrhat všechno obočí a nakreslit tenkou čárku, ani zvýraznění tužkou o několik odstínů tmavší, něž jsou vaše vlasy. Obecně se říká, že pokud máte vlasy světlé, použijte o odstín tmavší barvu. Pokud máte vlasy tmavé, použijte o odstín světlejší. Nejjednodušší a nejpřirozenější je na toto použít matný stín na oči.

 _DSC08834 (1)

K vytvoření stínů, budete potřebovat základní dvě barvy: světlou champagne a tmavší bronzovou. Světlejší barvu naneseme na horní pohyblivé víčko a do koutku oka, čímž docílíme prozáření a oživení obličeje. Tmavší barvou vytvoříme obrácené „véčko“. Začneme na vnějším kraji pohyblivého víčka a déle nad toto víčko. (Při malování to správné místo poznáte tak, že ucítíte důlek od oční bulvy). Dále naneste také na dolní víčko.

 

Místo oční linky použijte tmavší hnědý stín a naneste štětcem nad vaše řasy. Stíny nejsou tak tvrdé jako třeba tekutá černá linka, působí to přirozeněji a hlavně - aplikace je jednodušší a rychlejší. Ano, po Terčině zásahu jsem si koupila tekutou oční linku. Nechápu, co mě to popadlo, znám své dřevěné ruce, ale nadchlo mě to. Musím se domluvit s mužem, který víkend si vezme Barunku na povel sám a já budu trénovat linku.

 

Kleštičkami na řasy si řasy natočte si řasy. Tento krok má obrovský efekt a já dávám kleštičky na seznam podzimních "must have".

Naneste vaši oblíbenou řasenku. Když Terezka zkoumala obsah mojí kosmetické taštičky, o které jsem měla celkem dobré mínění, měla po celou dobu nasazený blahosklonný výraz ve stylu "Bože, to je retro křížený s trapasem", ale nic neříkala...u mé maxfactorky se už ale neudržela "Tobě tahle vyhovuje? Celkem lepí, ne? Kolik vrstev nanášíš? Nebo ji máš po mamce?". Tak já nevím, sloužila věrně a vyhovující řasenku jsem hledala dlouho. Já tě nedám! (Pozn. ženy se zkušenostmi: Terezka má řasy, které dělají při mrkání mírný průvan a pokud máte chuť si svoje krátké smetáčky vyškubat při pohledu na ně, vězte, že v tom nejste samy!)

     

Pokud máte ještě čas na víc, naneste matný bronzer. Nanáší se ve tvaru „éčka“. Začnete na čele, přejdete na tvář a dále ke krku. Dávejte si pozor, abyste nikde neměly tvrdé přechody barev. Tento trik vytvoří dojem opálenější a zdravější pleti.

 

Pak už stačí nanést vaši oblíbenou tvářenku a jelení lůj nebo rtěnku a vše je hotovo!

 

Použitá dekorativní kosmetika:

Make up – Chanel Vitalumiere Aqua / Levnější verze L´Oreal Nude Magique, Korektor – MAC,  Pudr - Maybelline, Paletka stínů  - Too Faced, Natural eye, Řasenka – Maybelline, Bronzer – Too Faced, Tvářenka – Mac, Dainty, Štětce na pudr, tvářenku – drogerie Rossman, Štětce na oči – Inglot 19 P, 16PP/S

 

Následně Terezka nalíčila mě:

Foto č.1 je před zásahem, tedy jak vidno, světle růžové vyblité zelí.

Foto č.2 je s denním make-upem.

Foto č.3 znázorňuje, jak lze z denního líčení rychle udělat večerní verzi. Stačí aplikace tekuté linky, výraznější tvářenky a rtěnky.