Mama-live
KOMU JSEM VĚRNÁ…V KUCHYNI
Ač dělám risotto už pěkných pár let, včera se mi povedlo zatím nejlépe, a mě to inspirovalo na článek nebo sérii článků o mých „stálicích v kuchyni“ – tedy jídlech, která dělám ráda a často. Ráda vařím rychle a z malého množství surovin. Mám proto ráda jídla, jejichž příprava nezabere víc než 15 minut a jdou do trouby nebo pod pokličku, nebo jídla, která mám hotová i s vařením do půl hodiny. Nejsem žádná velekuchařka a u spousty jídel jedu vždy podle receptů, zvlášť když peču. Neexperimentuji, neupravuji si gramáže a neměním ingredience (nevím, jak přesně která funguje a je mi jasné, že bych byla spíš Babica:-D). V blízké době vám představím další ze svých oblíbených kuchařek a food blogů. Rozhodně mě nikdy nezklame Apetit a to jak ve verzi "časopis", tak "kuchařka". Čtu již snad deset let a je pro mě top. I když teď o víkendu jsem vytřídila snad deset kilo food časopisů, v těch se prostě po letech špatně hledá:-(  Obdivuji ty, kdo umí skvěle vařit, neustále zkouší novinky, vždy to skvěle nafotí a vždy se jim to povede. Já rovnou z plotny servíruji a málokdy stihnu jinou fotku než mobilovou a rozhodně nejsem food stylista, neumím to upravovat, aby se jedlo i očima:-D Když jsem odcházela na mateřskou, slíbila jsem kolegyni kamarádce, že do roka zmáknu svíčkovou a pozvu ji na oběd. Tento rest stále mám, svíčkovou považuji za vyšší level, co jeden level, deset levelů:-D Toto je první pětice těch jídel, u kterých si věřím, která chutnají mně, muži, dceři a nebála bych se je připravit i návštěvě. Risotto v různých variacích je jednou ze stálic. Můj recept mám z kuchařky Basic cooking, ale risotto ve své základní variantě nemá moc obměn. Někdy pojmu risotto jako přílohu třeba k plátkům z panenky nebo kuřecím steakům, včera jsem přimíchala sušená rajčata a pro mě to byl hlavní chod. Lze přimíchat v podstatě cokoli - maso, zeleninu, houby… Já hojně sypu parmezánem! Tento pokrm nesplňuje ani jednu ze dvou mých podmínek, musí se stát u plotny a míchat a dolívat vývar, ale je to tak dobré, že to sem tam podstoupím:-D InstagramCapture_55bcead4-0855-4108-a388-fa6112d45ad2 Spaghetti carbonara s manželem milujeme. Děláme takovou českou variantu – nesháním po řeznictvích pancettu, ale spokojím se s anglickou slaninou, a přidávám i smetanu. Je to rychlé a hrozně dobré. Tohle Barunka s námi nejí, vajíčka nejsou úplně udělaná a neriskuji to. WP_20150220_012 Gnocchi se špenátem na smetaně a restovanými plátky panenky – noky miluji a naučila jsem na ně i mého muže. Nedělám si domácí, kupuji je. A dřív jsem pizzerie testovala podle toho, jak dobré mají noky s kuřecím masem a špenátem, a podle toho jak „gnocchi“ vyslovují, případně jestli mé [ňoky] opraví na [gnoči] :-D Jedním z vítězů bylo vinohradské Grosseto a jejich „Gnocchi con spinaci e pollo“. Ze zapečených jídel převažují u mě zapečené brambory, nějak mi zapečené těstoviny nepřirostly k srdci a lasagne si raději dávám v restauraci, neumím je:-D Ale brambory zapečené s plátky krkovice, cukety, zalité smetanou a zapečené se sýrem, toho bych se užrala:-D A dnešní poslední stálice je pečené krůtí stehno. Dřív jsem vždy dávala jako přílohu rýži, v poslední době ale podávám s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím a je to labůžo – Barunka kyselé zelí miluje:-D. WP_20141207_002 Mám i své oblíbené dezerty, slané „zákusky“, rychlovky, když se mi nechce „vařit“ a sem tam strávím v kuchyni i krapet víc času a nelituji. To vše příště. Co jsou vaše stálice? Co děláte, když nevíte?:) Co zaručeně potěší vaše chuťové buňky? V nejbližších dnech bude na webu článek o stravování naší Barborky, i když toto jsou jídla, která sice ona už taky jí, nebylo tomu tak vždy. Dlouho teď měla třeba období, že nechtěla jíst žádný plátkový sýr a já vám prozradím, co ji přesvědčilo o tom, že sýr je dobrý:-D