Mama-live
PŘED MAMA A MAMA OBDOBÍ „KDO S KOHO“

Stát se rodičem je rozhodnutí na celý život. To víme :-D  Někdo má jasno hned, někdo zvažuje pro a proti, nechce nic uspěchat. Často míváme pocit, že děti jsou komplikace. Slýcháme typické: "Už se nikdy nevyspíš!", "Musíš přežít, dokud nepůjdou na vysokou!" apod.

Nene, vážení! Děti život úžasně zjednoduší, usnadní. Pořád jsme stavěni před nutnost nějak se rozhodnout, vybrat z více možností...S dětmi je to tak snadné :-D Mrkejte! Vyhlašuji "souboj" mezi životem před dětmi a životem s dětmi! 

koláže 201624

Objednání se k lékaři, kadeřnici, na úřad:

PŘED MAMA: Cože? Vy nemáte už jediný volný čas před osmou ráno? A druhé cože - vy nepracujete, když já skončím v práci?

MAMA: Můžu kdykoli, ale přijdu s dítětem, nevadí? Jasný vítěz!

Výběr restaurace, baru...: 

PŘED MAMA: Miláčku, četla jsem recenzi na skvělý podnik. Já taky jednu četl a kolega říkal...A taky si dlouho plánujeme tamtu, pamatuješ? 

MAMA: Jdeme tam, kde se dobře parkuje (beztak jeden nebude pít), kam se dobře vejde s kočárkem a vevnitř kočár neva, kde mají dětské menu a pastelky, kde není personál hned nervní. Vychází z toho pizzerie za rohem.  Prostě ušetříme spoustu času, nevybíráte! 

Jste pozváni "kamkoli" a nechce se vám:  

PŘED MAMA: Něco na mě leze, nezlob se. Že jsem to tvrdila i minule? OK, přijdu. Blééééééé :-D

MAMA: Promiň, ale malej má rýmu/první až dvacátý zub/blbou náladu...Podtrženo sečteno "mám dítě". Nebo se taky stane, že po dvou letech od porodu dostane pozvání kamkoli a to pak nehledáte výmluvy, ale jste nalíčená týden dopředu a na místě nadšeně o dvě hodiny dřív! Dítě je skvělé alibi, no neberte to!

Komplimenty: 

PŘED MAMA: Buď jste v před mama období byla vždy šik a hezky upravená a nikoho to nepřekvapilo, nebo jste byla hydra odjakživa...ať tak nebo tak, nikdo vás nechválí, nikdo nelichotí. 

MAMA: Jste máma a upravená? "Ty vogo, tobě to strašně sluší, jak to zvládáš?" - stále platí, že máma je trochu cuchtička :-D Ale nešokujte upraveným vzhledem mámy moc často, okoukáte se a bude po lichotkách!

Na recepci hotelu, kam jste přijeli na dovolenou: 

PŘED MAMA: Dobrý den, tady máte klíče od pokoje. Když se vám nebude líbit, máte smůlu, jinej nemáme nebo vám ho nechceme dát.

MAMA: Dobrý den paní Osičková, konečně se poznáváme! (vyměnili jste si dvacet mailů) A ty budeš ta Barborka, pro kterou jsme nachystali postýlku. Nebojte, máte krásný a klidný pokoj na konci chodby, nikdo by neměl rušit. Kdyby byl jakýkoli problém, neváhejte se na nás obrátit. Osobní vztahy jsou základ!

Nákupy oblečení: 

PŘED MAMA: Nesháníte nic, ale už potřetí v tomto týdnu bloumáte po obchoďáku a nad osmým latté zvažujete, jestli tu sukýnku se zlatými flitry opravdu nevyužijete. Stačilo by přece dokoupit top, botky, kabelku a sáčko a máte komplet. No ještě to promyslíte.

MAMA: Jste v obchoďáku a během deseti minut, kdy dítě spí v kočáře, než si uvědomí, že jste ho obelstili a netrajdáte po parku a je mu vedro, máte dvě tašky plné oblečení z pěti obchodů. Vše vyzkoušeno, vše sedí a vše se hodí. Není čas ztrácet čas! Taška plná oblečení, které vám sedí? Já slyším znít rolničky :-D

Jít do baru s kámoškami: 

PŘED MAMA: Jdete na dvojku a přijdete dlouho po dvojce, spíš k šestce ranní. Hlava jak střep, ztratila jste šálu, máte mozol na patě (ty lodičky nejsou, jednou pro vždy, na nic jiného než k sezení, rozhodně ne k tanci!). Přemýšlíte, co jste na sebe opile práskla a na co se v práci vymluvíte. 

MAMA: Jdete s kamarádkami na víno, víte, že si jich dáte víc, ale taky, že pojedete nejpozději posledním metrem domů. Proberete všechno podstatné, lodičky nemají ošoupaný podpatek a na instagramu není ani jedna zostuzující fotka, která v opilosti vypadala vtipně, leč je jen a pouze trapná. Bez morální kocoviny a bolehlavu a přesto s perfektním pocitem z prodrbaného večera se vstává do dne s dětmi vyloženě lehce!

Na sobotním obědě v restauraci:

PŘED MAMA: Jdete na obídek s přáteli, dáváte jednu karafu vína za druhou a je z toho večeře a pak i s přídavkem. Obsluha je ráda, když vypadnete. 

MAMA: Jdete na oběd s kamarády, co mají taky děti. Sice vybíráte baby friendly podniky, ale žádný není tak friendly, jak se tváří. Objednáte, sníte, jdete na procházku uspat děti. Obsluha je ráda, když po hodině vypadnete. Tady nevím, no. Pojďme si říct na rovinu, že s dětmi nejsme úplně VIP hosté :-D

Hluk v domě nebo kdekoli, který rve uši a týrá vás: 

PŘED MAMA: Pokud to není v době nočního klidu, můžete vypiskovat, jak chcete. Máte smolíka. 

MAMA: Čapnete dítě do náruče, štípnete do nožičky a rozeřvete a jdete bušit na hlučila. "DÍTĚ NEMŮŽE SPÁT, JAK DLOUHO JEŠTĚ???!!"  Dost často hluk ukončíte. Hluk není žádná výhra nikdy a často dělníky ani uplakánek nezlomí, aby začali vrtat tiše, ale vy se aspoň uklidníte :-D

Víkendové dopoledne: 

PŘED MAMA: A v sobotu si přispím a ... stane se tak! Jedině snad, že ti šílenci s dětmi o patro výš zase nechali tu svou divou zvěř řvát už od 6.

MAMA: Nikdy si nepřispíte a v sobotu už vůbec ne. Pouze někdy se vám povede, že vaše divá zvěř si vystačí chvilku sama a vy nemusíte z pelechu hned v 6. Ignorute jejich řev i bušení od těch singláčů zezdola a jste v komatu. Je mi líto, ale jak jde o spánek, život s dětmi je na tom trochu hůř :-D

 

Trochu "prodětská" agitka, co? :-D