"Co se týče jídel, tak miluji ... a moc ráda bych se to naučila i vařit."
Co vy osobně doplníte místo tří teček, jaké jídlo, jaký pokrm? Já svíčkovou, dobrý vývar nebo francouzský quiche. A moje kamarádka Dita, která je elegantní jako pravá Francouzka a má k Francii velmi blízko, mě nechápala..."Kačenko, to je ale úplně nejjednodušší jídlo na světě, rychlá večeře!!" Styděla jsem se, ale prostě to mám zafixované jako složitost a to pak spálím i čaj, když si nevěřím.
Ale byla jsem pozvaná na vaření s redakcí Žena-in.cz a kromě pomazánek a sladkých dobrot se měl připravovat právě quiche. To mě nadchlo.
Akce to byla moc příjemná, konala se holešovické pobočce Chefparade. Já s mojí Veru jsme tam byly za blogerky (takže na každé druhé fotce buď fotím, nebo fotku upravuji, případně postuji na IG a vůbec nevypadám, jako že jsem přišla vařit :-D). Poznala jsem osobně Alenku z food blogu Bohyně kuchyně a hned vyzvěděla pár gastro-tipů.
A protože to všechno bylo opravdu dobré a hlavně rychlé a jednoduché na přípravu, mám tu pro vás recepty.
Společným jmenovatelem receptů je, že v nich figuruje Flora (Gold nebo s máslem).
Domácí francouzský quiche koláč se špenátem
Těsto: * 250 g špaldové mouky, * 1 ks vejce, * sůl, * 1 – 2 lžíce vody, * 140 g rostlinného tuku Flora Gold,
Náplň: * 1 šalotka, * 250 g špenátu, * 100 g Mozzarelly, * 40 g rostlinného tuku Flora Gold, * sůl, pepř, muškátový oříšek, * 2 stroužky česneku, * 2,5 dl smetany, * 3 ks vejce, * 1dl mléka
Ingredience na těsto smícháme, vyválíme a vložíme do formy na koláč. Špičkou nože těsto na několika místech propíchneme. Necháme v lednici odpočinout asi 30 minut.
Šalotku nakrájíme na malé kostičky a zpěníme na rostlinném tuku Flora Gold. Přidáme listy špenátu osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, česnek a promícháme. Nalijeme na vychlazené těsto.
Smetanu, vejce a mléko rozšleháme, osolíme, opepříme a nalijeme na špenát.
Posypeme natrhanými kousky mozzarelly a pečeme do zlatova na 150°C.
Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem (Pozn.: Tu jsem na akci připravovala já s Veru a sebekriticky jsme uznaly, že to bylo nebe v hubě křížené s manou nebeskou.)
* 130 g Flora s máslem, * 130 g čerstvého kozího sýru (u nás v Bille nemají, šéfredaktorka Žena-in.cz Klárka mě odkázala na Tesco), * 10 ks sušených rajčat, * 2 snítky rozmarýnu, * čerstvě mletý pepř (dle chuti), * sůl (dle chuti), * polosušená rajčata na ozdobu
Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíme, rajčata osušíme a nakrájíme najemno. Pozn. Mama LIVE: Pokud použijete sušená rajčata naložená v oleji, můžete krájet rovnou.
Floru s máslem vyšleháme společně s kozím sýrem a přidáme najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíme jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.
Bazalková pomazánka
* 150 g Flora s máslem, * 60 g lístků čerstvé bazalky, * 80 g sušených rajčat, * ½ lžičky mleté sladké papriky, * 1 lžička plnotučné hořčice, * sůl a mletý pepř na dochucení
Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a vložíme do mísy, kde vše smícháme s ostatními ingrediencemi. Jemně dosolíme a opepříme dle své chuti. Pomazánku mažeme ve větší vrstvě na běžné pečivo nebo ji vložíme do misky a namáčíme do ní grissini nebo silné tyčinky.
Tip: Pokud chcete zvýšit množství vápníku, přimíchejte do pomazánky měkký odtučněný tvaroh.
Pozn. Mama LIVE: Tuto pomazánku jsem připravovala i doma a místo tvarohu jsem použila našlehané Gervais a taky dost dobré!
Dobrou chuť!