Mama-live
LETNÍ RYCHLOVKY A TIPY NA PIKNIKOVÉ DOBROTY

"Co se týče jídel, tak miluji ... a moc ráda bych se to naučila i vařit."

Co vy osobně doplníte místo tří teček, jaké jídlo, jaký pokrm? Já svíčkovou, dobrý vývar nebo francouzský quiche. A moje kamarádka Dita, která je elegantní jako pravá Francouzka a má k Francii velmi blízko, mě nechápala..."Kačenko, to je ale úplně nejjednodušší jídlo na světě, rychlá večeře!!" Styděla jsem se, ale prostě to mám zafixované jako složitost a to pak spálím i čaj, když si nevěřím. 

Ale byla jsem pozvaná na vaření s redakcí Žena-in.cz a kromě pomazánek a sladkých dobrot se měl připravovat právě quiche. To mě nadchlo. 

Akce to byla moc příjemná, konala se holešovické pobočce Chefparade. Já s mojí Veru jsme tam byly za blogerky (takže na každé druhé fotce buď fotím, nebo fotku upravuji, případně postuji na IG a vůbec nevypadám, jako že jsem přišla vařit :-D). Poznala jsem osobně Alenku z food blogu Bohyně kuchyně a hned vyzvěděla pár gastro-tipů. 

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

A protože to všechno bylo opravdu dobré a hlavně rychlé a jednoduché na přípravu, mám tu pro vás recepty

Společným jmenovatelem receptů je, že v nich figuruje Flora (Gold nebo s máslem). 

Domácí francouzský quiche koláč se špenátem

Těsto: * 250 g špaldové mouky, * 1 ks vejce, * sůl, * 1 – 2 lžíce vody, * 140 g rostlinného tuku Flora Gold,

Náplň: * 1 šalotka, * 250 g špenátu, * 100 g Mozzarelly, * 40 g rostlinného tuku Flora Gold, * sůl, pepř, muškátový oříšek, * 2 stroužky česneku, * 2,5 dl smetany, * 3 ks vejce, * 1dl mléka

Ingredience na těsto smícháme, vyválíme a vložíme do formy na koláč. Špičkou nože těsto na několika místech propíchneme. Necháme v lednici odpočinout asi 30 minut. 

Šalotku nakrájíme na malé kostičky a zpěníme na rostlinném tuku Flora Gold. Přidáme listy špenátu osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, česnek a promícháme. Nalijeme na vychlazené těsto.

Smetanu, vejce a mléko rozšleháme, osolíme, opepříme a nalijeme na špenát.

Posypeme natrhanými kousky mozzarelly a pečeme do zlatova na 150°C.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem (Pozn.: Tu jsem na akci připravovala já s Veru a sebekriticky jsme uznaly, že to bylo nebe v hubě křížené s manou nebeskou.)

* 130 g Flora s máslem, * 130 g čerstvého kozího sýru (u nás v Bille nemají, šéfredaktorka Žena-in.cz Klárka mě odkázala na Tesco), * 10 ks sušených rajčat, * 2 snítky rozmarýnu, * čerstvě mletý pepř (dle chuti), * sůl (dle chuti),  * polosušená rajčata na ozdobu

Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíme, rajčata osušíme a nakrájíme najemno. Pozn. Mama LIVE: Pokud použijete sušená rajčata naložená v oleji, můžete krájet rovnou.

Floru s máslem vyšleháme společně s kozím sýrem a přidáme najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíme jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.

Processed with VSCO with f2 preset

Bazalková pomazánka

* 150 g Flora s máslem, * 60 g lístků čerstvé bazalky, * 80 g sušených rajčat, * ½ lžičky mleté sladké papriky,              * 1 lžička plnotučné hořčice, * sůl a mletý pepř na dochucení

Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a vložíme do mísy, kde vše smícháme s ostatními ingrediencemi. Jemně dosolíme a opepříme dle své chuti. Pomazánku mažeme ve větší vrstvě na běžné pečivo nebo ji vložíme do misky a namáčíme do ní grissini nebo silné tyčinky.

Tip: Pokud chcete zvýšit množství vápníku, přimíchejte do pomazánky měkký odtučněný tvaroh. 

Pozn. Mama LIVE: Tuto pomazánku jsem připravovala i doma a místo tvarohu jsem použila našlehané Gervais a taky dost dobré!

Processed with VSCO with f2 preset

Dobrou chuť!