Mama-live
MUZEA A GALERIE (NEJEN) PRO DĚTI

Jedním z důvodů, proč blog Mama LIVE před pár lety vznikl, je i to, že chci inspirovat a ukazovat, že s dětmi se toho fakt dá podnikat dost. A těch krásných míst je u nás tolik. A nemyslím si, že děti patří jen do přírody a na hřiště, děti úplně v pohodě patří i do muzea (a ne jako exponát :-D).

Dnes to tedy nebude ironické mama povídání, ale tipy na boží místa, která by vás mohla bavit. A vás všechny myslím, malé i velké. Protože my jsme navštívili a poznali místa, kde jsou umění i věda pojaty hravě a kde jsou děti vítanými hosty.

Vyrážíme s malými Osičkami za poznáním a uměním

A kam vás vezmeme?

Vida! Science Centrum Brno, GASK v Kutné Hoře, Muzeum Karla Zemana u Vltavy, olomoucká Pevnost poznání, plzeňská Techmánie a holešovický DOX.

Vida! Science Centrum Brno

Tohle místo si zapište, to je regulérní pecka.
Vida! Science Centrum Brno je jedna z věcí, kterou Brnu dost závidím :-D

Zábavní vědecký park, 4 sekce (Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět) a k tomu Dětské science centrum. 170 krát řeknete "No vida!" - tolik je tu stanovišť/atrakcí/pokusů nebo jak to pojmenovat, kde se něco naučíte a nového dozvíte - takovou tou správnou formou, rozumíme si #skolahrou 

My tu strávili 4 hodiny, fascinovaly nás vlny, fyzika v praxi, znaková řeč... Vyzkoušeli jsme si, jak vidí hmyz a pejsci, navštívili jsme Science show a naše papírová vlaštovka létala jako pták.

Honzík se přetahoval s mámou, tátou, Bájou i cizí holčičkou a naučil se znakovat "doktor" :-D Barunka nakupovala a zjišťovala, odkud k ní přiletí banány a jak to znečistí planetu, nakonec oživovala figuríny objetím a vytvořila vodík pro raketu.

Tohle všechno a mnohem mnohem víc... Úžasná zábava ro celou rodinu (děti a tatínky speciálně - spiklenecký mrk mrk mamas :-D) a ještě jsme si dali ve zdejším bufetu super oběd (to zas byla moje parketa).

Kam v okolí VIDA! Jídlo vážně doporučuji přímo ve vědeckém centru. A nebo vyjet do Brna a tam se skoro nemůžete seknout. My máme vyzkoušený BurgerInn, na zákusky doporučuji V Melounovém cukru.

GASK v Kutné Hoře

V Kutné Hoře jsme s dětmi byli již podruhé. Při první návštěvě jsme GASK nenavštívili, tak jsme si to letos v zimě vynahradili. Na báječnou vizuální hernu, kterou si zamilují malí i velcí, jsem slyšela jen samou chválu. Přiznám se, že realita předčila má očekávání.

Galerie Středočeského kraje je rozsáhlá jak velikostí, tak uměleckým záběrem. Mně se samozřejmě moc líbí i to, do jaké míry myslí na dětské návštěvníky. Herny, knihkupectví plné dětských knih, odrážedla na chodbách, zázemí...

Dostali jsme mapku, a protože jsme nejdřív rodičové a až pak milovníci umění, zamířili jsme rovnou do dětského koutku. O to víc mě pobavilo, když jedna z kustodek na chodbě po hodině oslovila naše děti: "A když budete hodní, rodiče vás vezmou do herny!" - děláme něco špatně, že jsme do herny šli automaticky hned? A ehm, těšili se tam všichni? :-D

Zout a do tunelu, děti! Koutek v přízemí je kout. Obrovský! Najdete tu několik stolečků, kde si děti mohou kreslit, knihovničku, kostky, přebalovací pult. To vše malé Osičky minuly a zajely jak šipky do tunýlků. My jen čekali, kde se vynoří, a bafali jsme na ně. 

Dětský koutek je označován samotnou autorkou jako „inspirativní prostor bez zbytečné podbízivosti“ a já souhlasím. Děti lezly po moderním krtinci, prolézaly jím a víc nepotřebovaly.

Naše druhá zastávka byla o patro výš, kde jsme potkali sochu „Mickeyho“ a u Warholových plechovek zatočili k proslulé vizuální (audio si děti doplní samy :-D) herně. Barevná 3D lezecká stěna, žíněnky, skluzavka.

V další místnosti najdete molitanové kostky ke stavění a k případné bitvě.  Na zdech jsou zavěšené nejrůznější kreativní barevné obrazce, které děti můžou upravit k obrazu svému. Ve třetí místnosti děti zabaví hrady z kostek, do kterých se jistě rády schovají. Ty menší potěší odrážedla, na kterých se dá drandit po chodbách.

Díky tomu, že jsme nejdřív nechali děti dostatečně si pohrát, šly pak poměrně nadšeně s námi do částí, kde už to pro ně tolik není, kde nesmí na exponáty sahat. Pro dospělé je to tu ráj. Několik opravdu zajímavých expozic, kde jsme si s dětmi povídali o tom, co kdo v obraze vidí. U jednoho jsme si i dost nasmáli, protože Honzík (3 roky) se na obraz zahleděl a prohlásil: „Tohle ale není obraz, že ne? To je čmáranice!“  Kariéra znalce umění ho nemine!

Sochy Ladislava Šalouna (výstava probíhala v zimě, teď mrkněte na aktuální výstavy na web GASK) zaujaly nejvíc mého muže a mě zase výstava Alej světců, kde tvorba mladých umělců zdobí chodbu v přízemí.

Návštěvu jsme zakončili v místní kavárně u dortíku, quiche a kávy.

Muzeum Karla Zemana u Čertovky

Toto muzeum jsem znala "z doslechu" a pořádně si jej "nastudovala" až díky nabídce na Slevomatu a recenzi, kterou napsala blogerka a moje kamarádka Vendy.

Muzeum Karla Zemana představuje celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii…

Karla Zemana, kouzelníka filmového plátna, si asi většina nás starších spojí s Cestou do pravěku. On má na svém kontě ale desítky filmových skvostů a je otcem filmových metod, které byly v jeho době revoluční. Mluvilo se o něm v Americe a to už něco znamená!

Největší část muzea je ale věnovaná Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi, tedy nejzásadnějším dílům věnovaná.


Muzeum najdete v srdci Prahy, u Čertovky. Je menší a Karel Zeman (a my návštěvníci) by zasloužil více prostoru a mnohem více interaktivních prvků a kouzel, ale je to tu boží.

Vznesete se na létajícím stroji, projdete se po měsíci Barona Prášila nebo si můžete zkusit ovládat známou ponorku z Vynálezu zkázy. 

Můj muž a manžel kamarádky se shodli, že bez žen a dětí by si to tu užili ještě o level, možná o dva, víc :-D Takže k narozeninám dostane pan Osička propustku k Zemanovi :-D

Když není muzeum až tak plné, můžete požádat o tematickou motivační hru. My to štěstí neměli, my měli dost plno :-D

Kam v okolí Muzea Karla Zemana? My se šli v zimě ohřát do Cukr, káva, limonáda, kde mají sice vyšší ceny (tak jste prostě v centru), ale dobrou kávu, sendviče, dortíky a servírky, které okouzlily malé Osičky.

A nebo můžete do vyhlášeného IF Café ve Werichově vile, teď na jaře a v létě využijete parky v okolí Vltavy, ale IF není vyloženě baby friendly, takže sice super zákusky a káva, ale... :-D

Pevnost poznání v Olomouci

Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci. Věda a dobrodružství na výjimečném místě.

Historicky unikátní stavba v dobách Marie Terezie sloužila jako dělostřelecký sklad, v roce 2015 se proměnila v interaktivní muzeum vědy pro všechny věkové kategorie, Pevnost poznání.

Jakmile otevřete brány Pevnosti poznání, čekají tu na vás čtyři bohaté expozice. Poznáte pestrou historií Olomouce, necháte se vyděsit všemožným hmyzem v nadživotní velikosti, prozkoumáte oko, pohrajete si s hlavolamy nebo se díky digitálnímu planetáriu přenesete přímo do vesmíru.

  1. Věda v pevnosti aneb Dějiny, jak je neznáte: Oblečete si historické uniformy a poznáte Pevnost v době, kdy sloužila dělostřelectvu. Komiks, počítačová animace, střílení z děla.
  2. Živá voda: Ano, tady jsem se lekla, jako už dlouho ne a nebudu vás o ten adrenalin připravovat :-D Mikroskopy, vodní živočichové, podmořská jeskyně.
  3. Rozum v hrsti: Tady sídlí mozek a není to žádný ořezávátko, ale osmimetrová maketa! A kromě toho taky gyroskop, kde si můžete nablít do helmičky, mega piškvorky a jiné hlavolamy.
  4. Světlo a tma: Všechno, co jste se kdy chtěli dozvědět o světle a báli jste se zeptat! A hned vedle Digitální planetárium s filmovou projekcí a expozicí astronautiky a kosmonautiky.


Kam v okolí Pevnosti na jídlo:  Pevnost poznání najdete v Bezručových sadech kousek od Rozária.

V Pevnosti není jídelna nebo restaurace, my šli do restaurace Michalský Výpad asi 300 metrů, kde měli mega porce a obědová menu. Ale do centra Olomouce je to z Pevnosti jen pár minut, tak si udělejte procházku a vyzkoušejte třeba Faency fries.

DOX v pražských Holešovicích

Galerie moderního umění DOX byla na mém seznamu dlouhé roky, však se tu natáčely scény z těch nej seriálů: Až po uši a Mamon :-D

Je to Centrum současného umění a dělá čest svému jménu. Nádherné prostory, které bývaly továrnou a dnes jsou multifunkčním prostorem. Vtipné popisky na stěnách, expozice, které pohladí oko, ale u kterých se zastavíte a nejen proto, abyste přezkoumali, jak tlusté štětce byly použity, ale protože tam je spousta myšlenek, postřehů, přesah do psychologie, sociologie apod.

Poslání DOX je naplněno do puntíku:
Vytvořit prostředí pro zkoumání, prezentaci a diskuzi o zásadních společenských tématech, kde vizuální umění, literatura, performing arts a další disciplíny umožňují kritický přístup k tzv. realitě dnešního světa.

Ale vyrazili jsme sem s Honzou sami. Chtěli jsme to zkusit a případně příště vzít děti s sebou. Doporučuji tak od 8 let, možná později. Jako takhle - je tu pro ně koutek s houpacími prkny Utukutu, je tu vzducholoď a různé interaktivní expozice, ale ty mají hlubší smysl a nějakou story a tu děti nepochopí.

A kam v okolí DOX? Tak to je otázka, na kterou se odpovídá dost těžko, protože jste v Holešovicích a ty jsou jednou z gastro Mekk :-D Takže zkuste třeba Vnitrblock nebo Lovely Day Bistro a pochutnejte si.

Techmánie v Plzni

Techmania Science Center je experimentální stanice pro zvídavé. V mnohém podobná brněnskému Vida! Prostě spousta stanovišť, kde mají malí i velcí možnost zkusit si vědecký pokus, porozumět některému z přírodních jevů a přirozenou cestou si budovat k vědě a technice svůj vztah.

Honza se vznášel pomocí obrovského Jojo, Barunka nadšeně hopsala nakloněnou místností, kde mně se dělalo blivno, Honzík si hrál pod obrovským stromem a z pramice lovil ryby a mě pobavila Entropa Davida Černého.

Protože přemýšlím trochu jako "marketér, píárista a matka", tak bych vyladila navigační systém a návody u jednotlivých pokusů. Co kde najdeme, na co se která sekce a část Techmanie zaměřuje.

A že se tedy zaměřuje na hodně věcí! Hlavolamy, poznávání vesmíru, vodní hrátky, expozice Pod hladinou, celá obrovská sekce pro malé vědce, planetárium, poznávání plzeňského průmyslu. Je toho tu na hodiny!

Kam v okolí Techmanie na jídlo? My se na oběd přesunuli do centra do vyhlášené Pizzeria Da Pietro. Nemám ráda takové to "nejlepší pizza na světě", ale tady teda musím říct, že to sedí. Nejedla jsem všechny pizzy světa, ale tohle byly nejlepší pizzy za Osičky. Je znát, že si na těstě i celé přípravě dávají záležet.

A po obědě jsme ještě vyrazili omrknout místní Dinopark, který je u zoo a je krásný, v přírodě a s božím hřištěm!

Tak teď už chybí jen IQlandie v Liberci, ostravský Svět techniky a plánujeme Centrum Eden na Vysočině. Máme co dělat :-D A pokud máte další tipy kam s dětmi za poznáním, tak dám ráda na seznam :-D

A protože se měsíce s měsíci sešli a je tu opět Mamablog roku, tedy anketa o tu nejfajnovější mamablogerku, budu ráda, když se rozhodnete dát hlas právě mně. Může se opět hlasovat každý den, což je malinko pruda a já budu ráda, když mi ten hlas pošlete i "jen" jeden ♥

Hlasovat pro Mama LIVE můžete přímo na úvodní stránce, ale musíte trpělivě sjet až na konec stránky, kde najdete hlasovací formulář.